Estudio el PIR i no m'entenen

Estudio el PIR15/01/2018

“És que els meus pares no m'entenen!”, segurament la frase més repetida pels adolescents de tot el món, pels adolescents, i pels opositors… i en concret pels Perseverants[i]. Una frase extrapolable a “la meva parella, els meus amics, els meus avis, els meus cosins, els meus companys del gimnàs, els meus veïns, els meus contactes dels grups de Whatsapp... no m'entenen”.

Un dia es descobreix què és el PIR, i es comença a caminar cap a ell.

Un dia es descobreix què és el PIR, i es comença a caminar cap a ell.

I és que, és fàcil d'entendre això de el "PIR"? Un Perseverant haurà d'explicar una mitjana de 20 vegades a l'any què és el PIR, dades que es relacionen positivament amb el número de convocatòries acumulades i el nivell d'interacció social i familiar durant els mesos d'estudi (passant d'una vegada a la setmana a l'agost a “no acudeix, no avisa” al gener)[ii].

Serà una de les experiències més enriquidores de les seves vides, des que van començar a somiar fins que es vesteixin amb bata blanca

A més, l'explicació en si no és gens senzilla, tots els Perseverants acaben generant la seva pròpia versió dels fets, fins i tot se sap que alguns d'ells creen versions diferents segons el nivell de comprensió de l'interlocutor, alguna cosa que demostra la flexibilitat cognitiva del Perseverant. Per facilitar la tasca adjuntem l'arbre de decisions especial per a “Esdeveniments familiars”. Alguna cosa que, desafortunadament, no solament s'usarà durant els anys d'estudi, si no que es farà durant els anys de residència, quan ja se sigui adjunt i s'espera que succeeixi també en la jubilació, encara que per tenir més dades caldrà esperar… el PIR solament té 25 anys de vida.

Però, per a què enganyar-se?, quan un estudiant de psicologia escolta per primera vegada la paraula PIR, amb sort als primers anys de carrera, també es queda amb la mateixa cara i alguns apassionats de la clínica fan un escrutini exhaustiu de tota la informació que hi ha del món PIR (probablement arribant al fòrum més famós del lloc que causa amors i odis a parts iguals).

Alguns no arriben a això, quan senten lo de “poc més de 100 places per 4000 presentats”, “hi ha gent que porta 10 anys estudiant i encara no l'ha tret”, "Fulanita amb lo llesta que era i no va tenir plaça” es tiren enrere i busquen altres vies. Però uns altres, com si els haguessin dit la típica frase de “vinga, a què no hi ha nassos?” els serveix com a revulsiu i veuen el seu futur amb bata blanca, fent clínica, relacionant-se amb psiquiatres al mateix nivell que ells i portant amb orgull aquestes tres lletres al pit P.I.R.

I així és com un dia es descobreix què és el PIR, i es comença a caminar cap a ell. Se somia amb treballar a un hospital, a totes les seves àrees possibles, passant proves, tractant pacients, acompanyant familiars, fent grups, coordinant casos, investigant… S'aspira a formar-se durant 4 anys amb els millors clínics del país (sí aquests que apareixen als llibres), a la pública, lluitant contra les tisores de les retallades i potenciant els tractaments amb evidència que tant s'estudien, perquè arribin a tots, i a més sent pagat per fer-ho.

Però això té un cost, de vegades més elevat del que sembla en un inici: estudi a jornada completa, festius hipotecats, plans ajornats, un temari obert que mai es pot controlar del tot… i sabent que per molt que s'estudiï no es pot garantir plaça. A la majoria els toca reposar-se, ser com l'ocell Fènix i ressorgir de les cendres d'un examen molt bo, però no suficient, i tornar a posar-se a estudiar.

Així que per aquells que els costa comprendre que el seu amic ara té un treball no remunerat que li porta més temps que els treballs de debò, se'ls demana que tinguin paciència, que els diguin que els troben a faltar però que Febrer arriba per tots i cal celebrar-ho, i no precisament perquè sigui Sant Valentín, sinó perquè s'ha fet un esforç titànic i cal recompensar-ho amb una bona festa.

I a aquells familiars de Perseverants, més propers, o de visita d'una vegada a l'any, se'ls demana que recolzin els seus reptes, comprenguin la seva histèria després del Nadal, valorin el seu esforç, sigui el que sigui el resultat, i no se'ls infli a favors, que estan a casa amb la batamanta però per a treballar dur!

I les parelles, santes parelles!, són el drap de llàgrimes, després d'un mal simulacre; el sac de boxa, després d'un dia de poca concentració; l'escut protector, davant les pors quan s'acosta l'examen… però també són els que somien amb ells i els primers a compartir l'alegria de tenir plaça, i escolta, que molt pocs poden dir que dormen amb un PIR!

En definitiva, és difícil comprendre què és i què es viu sent PIR, però també els estudiants han de tenir paciència, ja un dia van descobrir el PIR, es van enamorar i van voler saber tot d'ell, però la resta desconeix si més no el paper del psicòleg clínic, així que cal fer un exercici d'empatia mútua, i aprofitar per fer una mica de psicoeducació sobre la professió, que mai ve malament!

El camí cap al PIR sol ser llarg i complicat, amb pujades i baixades, amb caigudes i tornades a la marxa, amb moments de sprint i uns altres de passeig, amb avituallaments, amb companys i amics, però en definitiva una marató que es corre sol I en aquest moment els que han començat a caminar encara no ho saben, però serà una de les experiències més enriquidores de les seves vides, des que van començar a somiar fins que es vesteixin amb bata blanca, i aquest creixement, més que tots els llibres estudiats, és el que els ajudarà a poder fer la vida d'altres persones una miqueta millor.


 

[i] Graduat o llicenciat en psicologia que estima la clínica fins a l'infinit i més enllà i que s'enfronta al major de repte de la seva vida, fer el millor examen de la seva història, per arribar a ser psicòleg intern resident, una gesta que només aconsegueixen el 3% d'ells cada any.

[ii] Dades no contrastades científicament, amb una p>0.05

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede obtener más información, o bien conocer como cambiar la configuración de su navegador aquí.